Gratis

Gratis een les volgen schrijf je in.

Met deze gratis les, een werk leren maken met acrylverf, zonder eerst door saaie theorie te moeten worstelen. Het is mijn missie om tekenen en schilderen voor iedereen toegankelijk te maken. Daarom heb jij nu de toegang tot deze gratis videoles. Als je deze gratis les hebt gevolgd vraag ik je om te reageren en jouw bevindingen te schrijven. Heb je van deze gratis les genoten? Laat mij het weten! Je kunt deze gratis les in je eigen tempo volgen, de video’s blijven altijd online.

Heel veel plezier en succes!

Schilderen en Tekenen is Makkelijker Dan Je Denkt

Net als bijvoorbeeld spreken en schrijven, kan iedereen een extra vaardigheid leren ongeacht hoeveel tijd en moeite het in beslag neemt. Als de wil er is, is alles mogelijk. Als je kan waarnemen, dan kun je ook tekenen. De rechter hersenhelft is in staat om je te laten tekenen, dus er moet geleerd worden om de kwaliteit van de waarneming van de rechterhelft te gebruiken. Door middel van verschillende oefeningen, wordt de betrokkenheid van de (dominante) linkerhersenhelft uitgeschakeld en kan men leren tekenen. De rechter hersenhelft zal het overnemen en tekent wat het ziet.

De meeste mensen denken vaak dat je een professionele opleiding nodig hebt om te kunnen tekenen of schilderen. Dat is helemaal niet nodig. Alles wat je nodig hebt, is de bereidheid om iets te leren. Net als bij het leren fietsen of wandelen; het kost tijd om te leren hoe je een bepaald materiaal moet gebruiken om daarmee een tekening te creëren. Het is vooral belangrijk om jezelf de kans te geven om te oefenen en fouten te maken. Als je jezelf die vrijheid geef, dan wordt er een nieuwe wereld geopend.

“Ze kunnen tekenen, omdat ze creatief zijn. Dat ben ik helemaal niet!”

Dit is een opmerking waarmee je jezelf meteen kunt vergrendelen. Ieder mens is van nature creatief. Kijk maar naar kinderen om je heen en wat ze kunnen met de eenvoudigste materialen of een beetje zand en water. Spelen, experimenten en onderzoek doen zijn de middelen die je nodig hebt om dit te bereiken. Je bent ook creatief geboren, en je kunt je creativiteit opnieuw verkennen en ontwikkelen.

We zouden heel graag een hele mooi kunstwerk kunnen creëren waarvan we trots op zijn. Helaas werkt het niet zo. Dat Rembrandt en andere grote kunstenaars veel hadden geoefend voordat ze de mooiste werken maakten wordt vaak vergeten wanneer we beginnen met tekenen of schilderen. Het moet opeens de eerste keer prachtig zijn. We leven in een tijd waarin we ons te veel richten op het resultaat. Ze moeten de juiste formule al hebben met betrekking tot tekenen en schilderen. De kunstenaars met de meeste ervaring kunnen je vertellen dat het maken van dat beeld in je hoofd het moeilijkste is om te doen. En dat leidt tot enorme frustratie en blokkades. Er wordt gelijk “Kijk, ik kan niet tekenen!” gegild.

Hoe moet het dan? Ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan tekenen en/of schilderen. En met enkele eenvoudige handvatten geef je jezelf de ruimte om het te leren of te herontdekken, want de manier waarop velen van ons vroeger hebben leren tekenen was niet de makkelijkste manier. Wij zijn uniek en daarom zijn er talloze manieren om te leren tekenen.

Hieronder bevinden zich 5 manieren om tekenen en schilderen aan te leren:

1. Geef jezelf de tijd om te leren

Dat lijkt vanzelfsprekend, maar velen gunnen zichzelf de tijd niet om te leren. Ze raken snel gefrustreerd en hebben geen geduld meer. Kies een cursus waar het niet in de eerste plaats over het resultaat gaat, omdat het frustrerend kan zijn: dat is niet de bedoeling.

2. Spelen en experimenteren met het materiaal.

Probeer wat je met het materiaal kan doen en of je jouw tekening of schilderij stijl kan variëren. Doe het altijd een beetje anders dan de vorige keer, want zo kun je nieuwe mogelijkheden ontdekken. En durf af en toe iets geks te doen in je tekening of schilderij.

3. Laat het beeld in je hoofd los

Je kunt veel meer mooier en verrassender tekenen of schilderen als je niet van tevoren weet wat je maakt. Door te werken met kleuren, kan er natuurlijk iets bijzonders ontstaan.

4. Maak fouten, zo ver als je dat zo mag noemen.

Fouten maken in een tekening kan niet in mijn ervaring. Als je tegen zogenaamde fouten kom, probeer het anders te maken, laat deze fouten staan en geef ze een plaats in je tekening. Zo leer je abstract tekenen en/of schilderen. Denk aan Picasso. Zijn schilderijen lijken ook veel fouten te bevatten.

5. Begin met de sfeer of stemming van de kleuren

Veel mensen vinden een groot wit vel papier een beetje eng. Als je begint met een lichte laag van één of een paar kleuren, zachtjes vermengen, dan ben je al snel klaar om te beginnen.

Natuurlijk, zijn er veel meer aspecten van tekenen en schilderen. Echter, het zou te lang duren om er heel diep op in te gaan in dit artikel.

Download onze gratis les om meer over schilderen en tekenen te leren. Je hebt letterlijk niets te verliezen. Neem de eerste stappen om jouw natuurlijke creativiteit terug te vinden.

Vind je deze tip handig, wil je ermee aan de slag onder mijn begeleiding en nog veel meer tips ontvangen over tekenen of schilderen? Schrijf je dan in om gratis te starten! Deel het hieronder in het commentaarveld.