Leren tekenen? Iets wat jij altijd al had willen doen?

Leren tekenen

Leren tekenen, maar ook schilderen, is een moeilijk proces dat lang kan duren. Toch houdt dit veel mensen niet tegen. Het is een hobby die niet altijd duur hoeft te zijn en voor veel geluk kan zorgen.

Leren tekenen kunt u op verschillende manieren doen. Er zijn speciale tekencursussen met begeleiders die je helpen tijdens het tekenen en schilderen. En er zijn online cursussen die gevolgd kunnen worden.

Als dit niet aantrekkelijk voor u klinkt, staan er op internet ook genoeg video’s en tips voor het zelf leren tekenen en schilderen. Ik leg u hier uit wat van belang is om zelf goed te leren tekenen en schilderen.

Correcte teken- en schildermaterialen

Het gebruik van correct teken en schildermateriaal. Als u geen tientallen euro’s uit wilt geven bij echte tekenwinkels, dan zijn de spullen die bij winkels als de Action verkocht worden ook prima om mee te beginnen. Het is belangrijk dat u eerst bedenkt met wat voor potloden u wilt leren tekenen: grafiet-, houtskool- of kleurpotloden.

Bij het kleuren met grafiet potloden is elk goedkoop doosje met de potloden B2 tot H2 goed om mee te beginnen, dit zijn potloden die het meest gebruikt worden tijdens het tekenen. H2, om een begin schets mee te maken en B2 voor het creëren van schaduwen.

Als u besluit met kleurpotloden te gaan tekenen, kunt u ook beginnen met een klein doosje potloden. Wel is het belangrijk dat u begrijpt dat hoe meer kleuren er in een doosje zitten, hoe meer u kunt creëren qua schaduwen en lichtpunten.

Houtskool-potloden zijn perfect om een heel sterk contrast te geven tussen lichtpunten en schaduwen en worden ook gemaakt in verschillende hardheden. Deze zijn in normale winkels vaak niet te vinden. Daar verkoopt men allemaal potloden van dezelfde hardheid, maar ze zijn wel goed om mee te oefenen.

Goede schetsboeken zijn ook op veel plekken te vinden. Koop alleen geen tekenblok met ‘printer papier’ dit is gewoon glad wit papier met een grote hoeveelheid vellen aan één blok en kosten vaak bijna niks. Het is aan te raden een schetsboek te kopen met iets dikker en minder glad papier, dit is speciaal gemaakt om te leren tekenen.

tekenen leren met deze graffietpotloden

Leren tekenen leren met grafietpotloden

Het is bij het leren tekenen met grafietpotloden ook sterk aan te raden een zogenaamde doezelaar te kopen. Dit is een staafje gemaakt van opgerold papier en perfect om uw potlood mee te blenden. U kunt hiervoor ook een stukje papier of zelfs uw vinger gebruiken, maar een doezelaar werkt het beste. Vooral op kleinere stukjes van uw tekening waar u met uw papiertje of vinger niet goed bij kan komen.

Een vinger gebruiken is al helemaal af te raden, hier kan namelijk vettigheid aan zitten en vlekken achterlaten op uw tekening. Verder is het aan te raden een goede metalen puntenslijper en een kneed-gum of normale gum te kopen.

tekenen leren ook met deze puntenslijper

Metalen puntenslijpers zullen uw potloden niet verpesten, zoals bij plastic slijpers soms wel het geval is. Een kneed-gum of normale gum van goede kwaliteit zullen uw werk niet verpesten en strepen of zelfs gaten achterlaten op de tekening waar u zo hard aan gewerkt heeft.

Beginnen met tekenen of schilderen

Schetsen voor u begint met een daadwerkelijke tekening is erg belangrijk. Door te schetsen krijgt u namelijk een eindresultaat voor ogen en kan het tekenen makkelijker worden. Zie het als een soort kladversie van de tekening. Ook kan schetsen een goede manier zijn om beter te worden in het tekenen van bepaalde dingen, zoals bijvoorbeeld een oog.

Schets een aantal keer achter elkaar hetzelfde oog. Hierdoor wordt u beter. Let op verhoudingen! Dit is tijdens het tekenen essentieel. Als u het object of de foto niet goed bestudeerd en tekent, kan dit zorgen voor verkeerde verhoudingen in uw tekening.

Wat kan leiden tot het niet realistisch worden van je tekening. Het op de correcte plaats tekenen van schaduwen en lichtpunten is ook belangrijk, om dezelfde reden als het tekenen van goede verhoudingen. Als u in de ogen de lichtpunten op een verkeerde plek tekent, kijkt het persoon opeens naar een heel ander punt dan dat ze op de goede plek hadden gezeten. Dit is voor schaduwen hetzelfde: schaduw valt altijd van een bepaalde hoek op het gezicht.

Beginnend tekenaar vanuit de verbeelding

Als u als beginnend tekenaar vanuit de verbeelding gaat tekenen, kan het zijn dat er vanaf verschillende punten schaduwen en dus licht komen, waardoor de tekening onrealistisch lijkt. Voor veel beginners is het erg moeilijk om de uit-lijning van een tekening goed te krijgen en dit is juist één van de belangrijkste dingen bij het tekenen.

Een goed begin is namelijk het halve werk. Buiten het goed op de foto letten, is er een manier waarop dit makkelijker kan worden. Je kan de achterkant van je foto inkleuren en vervolgens de belangrijke lijnen overtrekken op je papier. Sommige tekenaars vinden dit niet kunnen, maar het kan erg frustrerend zijn als uw tekening niet zo wordt als u wilt of gehoopt had. Dit is dus voor een beginnend tekenaar een goede manier om te oefenen.

Tot slot is het belangrijk om gewoon heel erg veel te oefenen met tekenen en schilderen, maar dat is bij alles wat je nieuw wilt leren belangrijk. Oefening baart kunst!

Als u meer informatie wilt over bijvoorbeeld schilderen en acrylverf is daar ook veel over te vinden op deze web-site.

Vind je deze tip handig, wil je ermee aan de slag onder mijn begeleiding en nog veel meer tips ontvangen over tekenen of schilderen? Schrijf je dan in om gratis te starten! Deel het hieronder in het commentaarveld.

Eén antwoord op “Leren tekenen? Iets wat jij altijd al had willen doen?”

  1. Ik geloof er ook heel erg in dat iedereen kan leren tekenen en schilderen. Ik zelf ben ermee opgegroeid en haal er veel plezier uit. Ik ben nu de uitdaging aan gegaan om met jongeren te werken en ben op zoek naar uitdagende, maar toch kansrijke opdrachten om hen te laten ervaren wat het is en dat ook zij in staat zijn te tekenen en te schilderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.