Tekenen, de basis van het schilderen.

Het belang van tekenen of schetsen

Het proces van tekenen of schetsen is zeker zo belangrijk als het schilderen zelf. Neem je tijd en zorg ervoor dat je iets op papier gaat zetten waar je trots op kunt zijn.
Alhoewel het ontzettend prettig kan zijn om een kwast met verf op het canvas neer te zetten en jezelf te laten begeleiden, kiezen veel schilders voor een andere aanpak.
Om de ideeën in het hoofd goed vorm te kunnen geven, wordt er doorgaans voor gekozen eerst een schets of tekening op papier te zetten. Hoe zit dat eigenlijk?

Plan van aanpak

De tekening of schets kun je zien als een plan van aanpak. Door de ingegeven inspiratie grofweg op papier te zetten krijgt de schilder inzicht in de beeldelementen.
Hierdoor kan hij bepalen wat wel en niet goed samengaat en eventueel verhoudingen aanpassen. De schets of tekening zal dus mogelijk een aantal keer opnieuw gemaakt moeten worden voor de schilder helemaal tevreden is.

Compositie

Het ook voorkomen dat een kunstschilder nog geen exact idee heeft van wat hij wil maken. Door te schetsen kan hij dan juist inspiratie opdoen.
Hij begint met het samenstellen van losse beeldelementen en bouwt zo langzaam een compositie op. Daarbij wordt al meteen rekening gehouden met de gulden regel, een toepassing waarover je meer over kunt vinden in een speciaal door mij gemaakt artikel met de titel ” De gulden snede“.Door steeds weer opnieuw naar de tekening te kijken krijgt de schilder inzicht in de mogelijkheden.

Pure oefening

De tekening of schets van een beeldcompositie dient niet alleen om inzicht te verschaffen in de mogelijkheden en de verhouding van de beeldelementen. Het dient ook een veel banaler doel. Het is pure oefening.
De uitspraak is niet voor niets “oefening baart kunst”. Door bepaalde figuren steeds maar weer opnieuw te tekenen kan de schilder zijn technieken verfijnen. Zo behaalt hij de beste kwaliteit wanneer hij op het canvas aan de slag gaat.

Tevreden

Stel je gaat naar een tatoeage-artiest. Dan verwacht je dat deze je eerst een tekening laat zien voordat hij de naald pakt om die voor eeuwig op je huid te zetten. Dat geldt voor een schilder net zo. Schilderen is een zeer tijdrovende bezigheid. Niets is zo frustrerend als urenlang te werken aan een idee, maar het niet goed uit de vingers te krijgen. Het schetsen kan hierbij ondersteuning bieden.

Leidraad

Wanneer je jouw idee volledig op papier hebt weten te zetten, zal je dit nogmaals na moeten bootsen op het canvas. De meeste kunstschilders kiezen er dan ook voor om de schets volledig uit te tekenen op het canvas.
Dit doe je meestal uit de hand. Het blijft immers een goede oefening. Wees niet bang om de lijnen wat dikker aan te zetten indien nodig.
Als je straks aan de slag gaat met verf zie je er niets meer van. Bovendien werken de lijnen prima als een leidraad.
Zoals je kunt zien is het proces van tekenen net zo belangrijk als het schilderen zelf. Het schilderen van datzelfde beeld zal uiteindelijk de bekroning op je harde werk zijn.

 

Vind je deze tip handig, wil je ermee aan de slag onder mijn begeleiding en nog veel meer tips ontvangen over tekenen of schilderen? Schrijf je dan in om gratis te starten! Deel het hieronder in het commentaarveld.

Eén antwoord op “Tekenen, de basis van het schilderen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.